Comme Chez Soi – Brussels

April 30, 2006

commechezsoi3.jpgComme Chez Soi has been a Michelin three star restaurant for a long time, and so is legendary. We were really looking forward to our first meal there.  It is in a townhouse on a sad little square a twenty minute walk from the Meridien Hotel.  The décor is faux art nouveau; the tables are really squeezed together in the small space.  We were surprised, arriving at 8:15 for an 8:30 reservation, to find that we were almost the last.  In Paris we would have been among the first.  Most had left by 11:00.  They were generally commechezsoi4.jpgwell-dressed, well-behaved, solid Belgians out for a special evening.   There are menus at 67€, 131€ and 168€, which we had.  The apéritif maison is a kir vin blanc with Cointreau and gin added.   The amuse-gueules and the first course, a cake of foie gras and rabbit were superb and had me thinking that this would be one of the great restaurants.  And the Meursault-Genevrières was perfect.  But then we couldn’t taste the sea urchin in the sea urchin sauce on the fish and so I started to worry.  They came back with a terrific lobster in lemon oil and perfumed quinhoa, which would have made Pierre Gagnaire proud.  But then things fell apart.  The veal and sweetbreads with morels and asparagus commechezsoi5.jpgwere just okay and the gratin de fromage, which had sounded so good, wasn’t even okay.  The dessert we picked, whole peaches flambéed in their juice, was quite good. There was a lot of conversation between the chef and some clients he knew about big upcoming changes, but we couldn’t hear enough to figure out what.  We shall see.  I copied the three menus from www.commechezsoi.beMenu Classic ; Prix: 67,00 €  La mousse de jambon de notre Ardenne et la mousse de pigeonou

Le fin bouillon toscan, petit jardin flottant 

Les filets de sole croustillants, duo d’asperges et coulis tomaté à la verveine citron et aux graines de paradis comme-chez-soi-1.jpg 

Le gigot d’agneau en panure de coriandre, paysanne de légumes et beurre monté au cumin et à la cannelle  

Le plateau de fromages belges et français

ou La carte spéciale des desserts   

Menu Saison    Prix: 131,00 €  

Le croustillant de queue de langoustine en mousseline de céleri rave aux asperges (+ 11,00 € pp)

ou Le foie de canard aux raisins sultanes ou le foie d’oie truffé en terrines

Le sauté de barbue et coquillages à l’infusion de vadouvan et herbes fraîches  

La tour de cabillaud aux morilles fraîches, aux petits pois et aux noisettes salées  

Les médaillons de cochon de lait au très vieux vinaigre balsamique, au chou pommé et croustillant de pommes de terre à l’ancienne (+ 6,00 € pp)

ou Le filet de boeuf à la ciboulette chinoise, fraîcheur aillée du marché et gaufrettes de taro (minimum 2 couverts)  

Le plateau de fromages belges et français

ou La carte spéciale des desserts   

Menu Degustation     Prix: 168,00 €  

L’éventail de plates d’Egypte et de céleri rave, gâteau de lapereau, foie gras, roquette et basilic au vieux vinaigre de vin 

Le pavé de sandre au croustillant de Jabugo, verdure des marais au corail d’oursin  

Le sauté de homard norvégien à l’huile de citron, quinoa aux parfums exotiques  

L’émincé de veau de lait aux morilles fraîches et croustillant de ris de veau aux asperges de Malines  

Le gratin de fromage de chèvre sur une salade de figue et cresson au miel d’acacia (minimum 2 couverts, à commander en début de repas)

ou Le choix de fromages de saison  

La carte spéciale des desserts  MR 

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